Een Travellerspoint blog

Isla de Pasqua / Rapa Nui

oftewel... PAASEILAND


Bekijk Zuid-Amerika op HeleenB's reiskaart.

Een mythische bestemming... en zo moeilijk om te beschrijven.

Toen ik er aankwam; tropische temperaturen, regen en mist. Het hele eiland was gehuld in een laag nevel, die het helemaal een mysterieus tintje gaf.
Gelukkig was de rest van de week droog, zodat ik ten volle kon genieten.
Iedereen kent wel de iconische afbeeldingen van het Paaseiland; de 15 Moai op een rij, of de 5 Moai aan het strand, maar er zijn er zoveel meer.

Even heel beknopt het verhaal achter de Moai (standbeelden):
De Moai stellen de voorvaders voor die over hun stam waken. Ze zijn gemaakt uit vulkanisch gesteente. Waarschijnlijk hebben de eilandbewoners bij het vervoeren van deze mastodonten naar hun standplaats alle natuurlijke bronnen uitgeput en na verloop van tijd was er geen boom meer te vinden op het hele eiland.
Toen de populatie volledig uit zijn voegen barstte en er niets meer was, hebben ze dan maar (onder andere) mekaar opgegeten. In ieder geval werd de hele Moai cultuur opgedoekt na de burgeroorlog (ergens in de 16de eeuw) Alle onafgewerkte beelden zijn blijven staan op de vulkaanflank waar ze gemaakt werden.

Die vulkaanflank is ongelooflijk indrukwekkend. Maar niet alleen daar; over het hele eiland vind je Moai terug.
Buiten de Moai staan er langs de kustlijn ook vele stenen met afbeeldingen van allerlei dingen (een soort van hiërogliefen als het ware).

Naast al die culturele hoogstandjes is het Paaseiland gewoon een en al natuurpracht. Ideaal om te gaan wandelen (tussen de paarden - er zijn er meer dan bewoners - en neen, ik heb er niet opgezeten) of te gaan fietsen.
De krater van orongo (een van de drie vulkanen waaraan het eiland zijn bestaan dankt) was ronduit prachtig.

Buiten cultuur en natuur vind je op het Paaseiland niets. De winkels verkopen (bijna) geen eten, groenten zijn er al helemaal niet te vinden. Alles wat je er vindt is op zijn minst 4 tot 5 keer zo duur als op het vasteland.
Ik heb dan ook nog nooit zoveel frigoboxen van een vliegtuig zien stappen als op de vlucht van Santiago naar Rapa Nui.
Wat ik wel gevonden heb, was een winkeltje waar ze verjaardagsbrol verkochten, zodat ik mij een hoedje kon aanschaffen en mijn dertigste verjaardag samen met de Moai kon vieren...

Geplaatst door HeleenB 8:56 Gearchiveerd in Chili

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint